Çocuklarda Görülen Uyum Ve Davranış Bozuklukları

Çocuklar gelişimsel sorunlarını çözmede bazı engellerle karşılaşırsa, bu sorunların çözümü ileride Çocukların Uyum ve Davranış Bozukluklarının gelişim aşamalarına ertelenmektedir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlara davranış ve uyum bozuklukları denir.

Çocuklar büyüme süreçlerinde çeşitli beceriler kazanırlar. Bu becerilerin yanı sıra birçok sorunla da karşı karşıya kalıyorlar. Bu sorunlar karşısında anne-baba ve yakın çevre çocuğa uygun davranış ve tutumlar sergilediğinde sorun çözülebilirken, bazı uygunsuz davranışlar karşısında yaşanan durumlar kalıcı uyum ve davranış bozukluklarına dönüşebilmektedir.


 
Çocuklarda Başlıca Davranış Bozuklukları
Çocuklarda yaygın olan çeşitli davranış bozuklukları vardır. Bu davranış bozukluklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Saldırganlık,
• yalan söylemek,
• Hırsızlık,
• Okul korkusu,


• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi bozukluklar çocuklarda görülen başlıca davranışsal bozukluklardır.

Saldırganlık
Saldırganlık, bir çocuğun diğerlerine ve akranlarına vurma, tekme atma, ısırma, tükürme ve nesneler fırlatma gibi zararlı davranışlarda bulunmasıdır.

Saldırganlığın Nedenleri

Çocuklarda saldırganlığın ana nedenleri aşağıdaki gibidir:

• Yetişkinler aracılığıyla saldırgan davranışları ödüllendirmek,
• Bilgisayar oyunlarının ve televizyonun olumsuz etkisi,
• Çocuğun aile üyelerinden gerekli anlayış ve sevgiyi görmemesi,
• Çocuğun ebeveynleri tarafından dövülmesi, Çocuklarda Uyum ve Davranış Bozuklukları
Anne ve babanın baskıcı ve aşırı otoriter tutumlarından kaynaklanan iletişim sorunları,
• Çocukta beyin hasarı ve meninks iltihabı gibi bazı fizyolojik sorunlar, saldırganlığın önemli nedenleri arasındadır.


 
Ailelere Agresif Tutumlar Konusunda Öneriler
Saldırgan bir yapıya sahip çocukların aileleri, çocuğa karşı bir saldırganlık modeli oluşturmamalıdır. Aileler, saldırgan davranışları asla dayakla cezalandırmamalıdır. Çünkü dayak yiyen bir çocukta düşmanlık duyguları ortaya çıkar. Ancak çocuğun saldırgan davranışları tolere edilmemelidir. Çocukla mümkün olduğunca kaliteli ve daha fazla zaman geçirilmelidir. Çocuk sinirli olduğunda asla çocukla tartışılmamalı, sinirini geçtikten sonra davranış hakkında konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal gelişimine uygun sorumluluklar verilmeli ve bir başarı duygusu yaşanmalıdır. Ayrıca çocuğun olumlu davranışları ödüllendirilmeli ve pekiştirilmelidir. Olumsuz davranışları göz ardı edilmelidir. Çocuğa saldırgan davranışıyla arzularını karşılayamayacağı söylenmelidir. Çocukların şiddet içerikli televizyon programları izlemelerine izin verilmemeli, öfkeden kurtulmak için çeşitli alternatifler yapılmalıdır. Ebeveyn olarak, çocuğa saldırgan davranışlar karşısında çok sakin davranılmalı ve kendi dilini kullanmalıdır.


Yalan
Yalanlar, başkalarını aldatmak veya yanıltmak için kullanılan kelimelerdir. 7 yaşından önce çocuklarda yalan söylemek yalan olarak adlandırılmaz. Çünkü bu yaştaki çocukların inanılmaz bir fantezi dünyası vardır. Bu yüzden o yaşta gerçek ve gerçek olmayanı ayırt edemezler. İnsanlara söyledikleri bazı aileler tarafından da yalan sayılır. Ancak çocukların söyledikleri aldatma veya aldatma amacı taşımaz.

Çocukların Yalan Sebepleri
Çocukların yalan söyleme nedenlerinden bazıları şunlardır:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IQOS Türkiye Satış Sitesi - IQOS 3 - IQOS 2.4 Plus Modelleri

Escort Bayan Ne Demek? Nasıl İletişime Geçilir?

Binance Borsası Güvenilir mi? Güvenilir Mi Diye Merak Edenler İçin!